Συνέντευξη Γ.Τσαλή στα "ΝΕΑ" για Σχολές Προπονητών

Ανοικτή συζήτηση για θέματα προπονητικής στην Υδατοσφαίριση - Ανταλλαγή απόψεων των προπονητών

Συντονιστής: Lambros10

Συνέντευξη Γ.Τσαλή στα "ΝΕΑ" για Σχολές Προπονητών

Δημοσίευσηαπό Lambros10 » Παρ Νοέμ 04, 2005 10:51 am

Η συνέντευξη του Γιώργου Τσαλή στην εφημερίδα «Τα Νέα», στις 22-23/10/2005, με θέμα «Σχολές Προπονητών».


- Ποιος ο λόγος της δημιουργίας της σχολής προπονητών;

Οι προπονητές κολύμβησης που δεν παρακολούθησαν τα ΤΕΦΑΑ, είχαν το αυτό το πρόβλημα, της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.

- Πως αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ τη λειτουργία της σχολής;

Φυσικά εμείς, ως πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ, θα θέλαμε οι προπονητές να προέρχονται μόνον από τα Ανώτατα αυτά Ιδρύματα. Όμως η ζωή και η ιστορία μας έχει δείξει ότι, πλέον, από τις ειδικότητες των ΤΕΦΑΑ δεν βγαίνει ικανός αριθμός προπονητών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ήδη υπαρχόντων ομάδων, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες αφενός λόγω μεγάλης προσέλευσης παιδιών και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των κολυμβητηρίων.

- Τι συμβαίνει στα άλλα αθλήματα της πισίνας;

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο πόλο, τη συγχρονισμένη κολύμβηση και τις καταδύσεις, όπου στα ΤΕΦΑΑ δεν υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες. Αυτές τις αναλαμβάνει η ΓΓΑ, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να εμπλέκονται και οι σύνδεσμοι προπονητών και αυτό να γίνεται τακτικά, για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνεχή επιμόρφωση των προπονητών και όχι απλώς να πάρουν ένα δίπλωμα τρίτης κατηγορίας, όπως γίνεται τώρα. Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να εξελίσσονται μέσα από κάποια σεμινάρια και κάποιες εξετάσεις – που θα μπορούν να γίνονται προκειμένου να ανέβουν και επίπεδο – αφού βέβαια λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία τους. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο εξής πρόβλημα: να έχουμε παλιούς πρωταθλητές κολύμβησης που θέλουν να αχοληθούν και να προσφέρουν στο χώρο της κολύμβησης – που τον αγαπούν – και να μην έχουν το δικαίωμα. Η σχολή αυτή ήταν μια πολύ καλή κίνηση, που ελπίζω να συνεχισθεί. Πιστεύω όμως ότι θα έπρεπε να συνεχισθεί μαζί με τη βοήθεια και του συνδέσμου των προπονητών. Βέβαια μέσα στο σύνδεσμο υπάρχουν και διαφορετικές φωνές. Κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να είναι προπονητές αποκλειστικά απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ, ενώ υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν τις σημερινές συνθήκες και θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη των σχολών.

- Τι συμβαίνει στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό, οι περισσότεροι προπονητές δεν προέρχονται από τα αντίστοιχα ΤΕΦΑΑ.

- Τι στόχο έχουν τα ΤΕΦΑΑ;

Οι Σχολές της Φυσικής Αγωγής έχουν άλλους στόχους. Δεν έχουν ως κύριο σκοπό να φτιάξουν προπονητές. Έχουν ως στόχο να βγάλουν γυμναστές που θα ασχοληθούν με τη Μέση Εκπαίδευση, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την έρευνα και μένει ένας χρόνος φοίτησης για την ειδικότητα στο κάθε άθλημα – η οποία ειδικότητα δεν μπορεί να βγάλει τόσο κόσμο ώστε να καλυφθούν οι επαγγελματικές θέσεις που έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, η κολύμβηση. Εξάλλου, όλοι αυτοί που θα τελειώσουν τα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβηση δεν θα ασχοληθούν όλοι με το άθλημα, αφού υπάρχει η περίπτωση να διορισθούν στη Μέση ή την Πρωτοβάθμια Εκπάιδευση. Έτσι, ο αριθμός των επίδοξων προπονητών κολύμβησης που βγαίνει από τα ΤΕΦΑΑ μειώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, οι περισσότεροι προπονητές δεν είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί άνθρωποι. Επιμορφώνονται μόνοι τους. Αλλά και οι πτυχιούχοι που ασχολούνται με την κολύμβηση επιμορφώθηκαν κατά 90% από μόνοι τους, στην πράξη. Επιμορφώθηκαν επειδή είχαν όρεξη να διαβάσουν αξειδικευμένα συγγράμματα για την κολύμβηση, να παρακολουθήσουν σεμινάρια στο εξωτερικό, να πάνε σε διεθνείς αγώνες και αυτή η τριβή με τους κορυφαίους του χώρου, έφερε την πρόοδο που διαπιστώνουμε αυτήν τη στιγμή στην ελληνική κολύμβηση.
Άβαταρ μέλους
Lambros10
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 2168
Εγγραφή: Τρί Ιαν 18, 2005 5:09 pm

Επιστροφή στο Υδατοσφαίριση και Προπονητική

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron